Vaikuttaja

Mikko Kosonen taistelee kulttuurialan puolesta: ”Olen luvannut, etten vaikene”

Kitaristi Mikko Kosonen odottaa hartaasti pääsyä takaisin keikkalavoille. KUVA Eemeli Sarka


Mikko Kosonen on kasvanut kulttuuri- ja tapahtuma-alan puolestapuhujaksi pandemian aikana. Hän avasi suunsa Facebookissa, Twitterissä ja televisiossa niin monta kertaa, että pääsi lopulta vaikuttamaan asioihin suorissa keskusteluissa pääministeri Sanna Marinin kanssa.

”Olen luvannut, etten vaikene. Vaikeassa tilanteessa meillä oli tyhjiö: vain muutama artisti piti ääntä, eikä alalla ollut huutajaa. Kun otin kantaa asioihin, se resonoi niin vahvasti, että päätin jatkaa. Tämä ala ja omat kollegani tarvitsivat ihmistä, joka puhuu heidän äänellään”, Kosonen toteaa.

Tapaamiseen pääministerin kanssa johti lopulta periksiantamattomuus. Suurimman turhautumisen hetkellä Kosonen ajatteli, että on pakko lähestyä suoraan pääministeriä. Kososen avoin kirje Sanna Marinille johti lumipalloefektiin.

”Kun kerran käy puhumassa, saa helposti kulttuuriaktivistin leiman. Se ei haittaa. Sanoin Marinille, että jos ihmiset eivät enää luota päättäjiin, se uhkaa demokratiaa, ja siksi meidät pitää ottaa tosissaan.”

Sattuman kautta

Kososen rooli kasvoi sattumalta isoksi. Hän palasi sopivasti pandemian alkaessa Ylen aamutelevisioon ja on nyt torstaiaamujen kulttuuriin keskittyvän Jälkinäytöksen vakiokaartia. Kun tapahtuma-ala suunnitteli suurta mielenosoitusta, Kosonen liittyi joukkoon ja pyrki pitämään huolen, että sekä musiikkiala että Tapahtumateollisuus olivat edustettuina julkilausumassa. Hän päätyi myös juontamaan Mitta on täysi -tapahtuman.

Aktivistiuransa aikana Kosonen on saanut ajatuksilleen poliittiselta kentältä laajasti tukea. Kysymys alan toimintamahdollisuuksista ei ole niin kahtiajakautunut kuin monet muut politiikan teemat.

”Pahimmalta tuntuu mielenterveyspandemia. Ihmiset ovat masentuneita, ja se tulee jatkumaan pitkään, samoin kuin krooninen epäluottamus kaikkea kohtaan”, Kosonen arvioi.

Uusi asema on tuonut uusia juttuja, ja Kosonen aikookin pohtia huolella, miten käyttää sosiaalista pääomaansa.

”Olen tutustunut satoihin ihmisiin puolentoista vuoden aikana, ja uskon ja toivon, että se johtaa johonkin uuteen. Aktivismi on tuonut sisältöä elämääni kriisin aikana. Päätyöni ja suurin intohimoni on soittaminen, mutta se ei riitä elämänsisällöksi, tarvitsen myös jotain muuta”, Kosonen summaa.

Jopa miljoona euroa päivässä

Kosonen kokee, että hänen pääviestinsä on kuultu. On myönteistä, että sosiaali- ja terveysministeriö ei enää päätä kaikesta ja myös muita näkökulmia on otettu huomioon.

”Tapahtuma-alalla olisi nyt keinoja toimia, päällimmäisenä koronapassi, jonka voi ottaa käyttöön aina rajoitusten iskiessä. Pahinta, mitä voimme pandemian helpotettua tehdä, on jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kriisistä pitää ottaa kaikki irti ja analysoida, mikä meni pieleen. Mitä teemme, ettemme koskaan enää ajaudu tällaiseen tilanteeseen? Meidän pitää käyttää hyödyksi tilanne, jossa kulttuurialasta puhutaan enemmän kuin ikinä!”

Pelko alan unohtamisesta elää, sillä vuonna 2021 asiat hoidettiin Kososen mukaan niin huonosti, että loppukesän pandemia-aalto löi monelta ilmat pihalle. Jos tapahtumatakuu olisi rakennettu fiksusti ja koronapassi otettu ajoissa käyttöön, kuten ala ehdotti, siltä olisi vältytty.

”Seuraavaksi tarvitaan edunvalvoja musiikkialalle.”

Kriisin hopeareunuksena Kosonen pitää Tapahtumateollisuus ry:n syntyä. Seuraavaksi vastaava edunvalvoja tarvitaan musiikkialalle.

”Musiikki on iso bisnes, mutta valtio ei ole ymmärtänyt sitä. Musiikkia pitäisi käsitellä elinkeinona, ei vain kulttuurisena itseisarvona. Menetämme pahimmillaan miljoona euroa päivässä.”

Kriisi on tuonut kulttuurialan ihmiset yhteen. Kosonen toivoo yhteistyön jatkuvan – se on voimavara, jota ei saa hukata.
Kososen kevään piti olla täynnä muusikontyötä. Uutta on oma bändi, joka yhdistää stand upin ja musiikin.

Niko Kivelän Kommunikaation helmikuinen kiertue jouduttiin juuri siirtämään syksylle.”

Miehelle, joka rakastaa lavalla oloa, kevät herättää lähinnä huolta. Anssi Kelan kevät- ja kesäkiertueiden pitäisi startata maaliskuussa – keikoilla esiintyvä artisti saisi olla jälleen elementissään.

Artikkeli on osa Kahvilla-sarjaa, jossa jututamme ammattilaista työnsä äärellä. Kahvihetken tarjoaa Meira.

LUE MYÖS: Haastattelun tekemisen jälkeen tulleita uutisia:


Mikko Kosonen, ammattikitaristi

Oma yhtye: Niko Kivelä Kommunikaatio
Anssi Kelan kitaristi
Tuttu tv:stä: Suomen kysytyimpiä studiokitaristeja
Seuraa twitterissä: @jacquesboissons

 


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento