Ammattikeittiö

Kokki Davide Brocca nauttii eniten siitä, että hänen valmistamansa ruoka tuo iloa hoivakotien asukkaille

”En mie mikään Gordon Ramsay ole mutta teen ruokaa suurella sydämellä”, Davide Brocca vastaa, kun häneltä kysyy työn merkityksestä.

Davide Brocca työskentelee kokkina savonlinnalaisessa keskuskeittiössä, josta jaetaan ruokaa vanhusten, vajaakuntoisten ja mielenterveyspotilaiden hoivakoteihin. Vaikka Brocca ei olekaan suorassa kontaktissa asukkaiden kanssa, ajatus päivittäisen ruuan merkityksestä tuo iloa hänen työpäiviinsä. Ruuan rooli elämässä kumpuaa hänen italialaisista juuristaan.

”Ruualla on Italiassa todella iso rooli ihmisten elämässä. Kun vanhempani tekivät minulle lapsena ruokaa, se toi aina hymyn huulille. Tässä työssä minusta tuntuu, että voin jakaa samanlaista fiilistä muille, vaikka he eivät olekaan perhettäni.”

Ruualla on merkitystä

Työ keskuskeittiössä on Broccan mielestä positiivisella tavalla erilaista perusravintolaan verrattuna.

”Me valmistamme ruokaa ihmisille, jotka ovat iäkkäitä tai joilla on muutoin haasteita elämässä. Ruuan valmistaminen heille on erilaista kuin ravintolassa. Se ei ole luksusta vaan tärkeä osa heidän jokapäiväistä elämäänsä. Ruoka tuo heille rytmiä ja erityistä iloa arkeen.”

Brocca kertoo, että hänelle merkitsee myös se, että hän voi valmistaa vanhuksille perinteisiä ruokia, jotka he muistavat lapsuudesta. Tärkeää on myös se, että ruoka tarkoittaa hoivakodin arjessa hetkeä, joka kokoaa asukkaat kerran päivässä ruokapöydän ääreen. Se voi olla monelle ainut sosiaalinen paikka päivässä.

”On mukava herätä aamulla töihin, kun tiedän, että olen osa tätä ketjua.”

Enemmän kuin työkavereita

Lisäpotkua arkeen Brocca saa työporukasta. Keskuskeittiössä työskentelyn jokapäiväinen haaste on se, miten ruuasta saa riittävän maukasta ja mielenkiintoista asiakkaiden allergiat ja muut ruokarajoitteet huomioiden. Se ei onnistu ilman toimivaa tiimiä.

”Töihin on huomattavasti helpompi tulla, kun tiedän, että olen keittiössä mukavien ja osaavien ihmisten seurassa. Meillä on hyvä yhteishenki ja tuntuu, että olemme enemmän kuin työkavereita. Itselleni on tärkeää, että voin jutella töissä ongelmitta myös työn ulkopuolisista asioista ja ylipäätään elämästä.”

Työhyvinvoinnin kannalta merkityksellistä on myös se, että töissä on mahdollisuus vaikuttaa oman työn sisältöön. Brocca kertoo, että joskus käy niin, että jokin raaka-aine on yllättäen loppunut tukusta tai tiettyä raaka-ainetta on tullut yli tarpeen. Silloin tiimi luovii ja inspiroituu niistä aineksista, joita on saatavilla.

”Jos porkkanaa on tullut enemmän kuin piti, saatamme tehdä porkkanakakkua, tai jos joku haluaakin tehdä päivän tukkutilaukset, se onnistuu. Näin jokainen päivä ei ole samanlainen ja kaikilla on mahdollisuus tehdä erilaisia asioita tilanteen mukaan. Se tuo mukavaa vaihtelua työpäivään.”

LUE MYÖS: Tomi Lantto: Ota vastuu työhyvinvoinnistasi

LUE MYÖS: Rakastettu lukiokeittäjä Marjo Niskanen: Minulle kerrotaan välillä hyvinkin yksityisiä asioita


Davide Brocca

Kokki, Attendo Kotipihlaja, keskuskeittiö

Mottosi kokkina?

Positiivisuus voittaa haasteet.

Miten työnantajasi tukee työhyvinvointiasi?

Meillä on toimiva ja kattava työterveyspalvelu. Sen lisäksi meille pidetään työhyvinvointipäiviä, joissa olemme seinäkiipeilleet ja vesijumpanneet. Esihenkilöni kanssa on myös helppo puhua arjessa asiasta kuin asiasta.

Paras vastapaino työlle?

Pelaan kotona vaimoni kanssa tietokoneella tai pleikkarilla. Se on meidän yhteinen harrastuksemme.

Davide Brocca
Pannukakku valmistuu. KUVA Soila Puurtinen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi