Asiakaspalvelu

Kirkkoherra Kari Kanala tapaa seurakuntalaisiaan baareissa: ”Se on monelle helpompi ympäristö kuin kirkko”

Juttu on osa Aromin Tiskillä-sarjaa, jossa julkisuuden henkilöt kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään ravintoloista ja asiakaspalvelusta. Vuorossa on kirkkoherra Kari Kanala.

Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala kutsuu itseään j-mieheksi. Perheen ja työn ohella sisältöä elämään tuovat jalkapallo, Jeesus ja juusto.

Ravintoloissa Kanala syö aina rahatilanteen sen salliessa. Baareissa ja ravintoloissa on luontevaa kohdata myös seurakuntalaisia. Oluen ystävänä tunnettu Kanala on tuonut messujensa aiheita baariin kirkkokaljoille, ja virsiä on laulettu bändin säestämänä viiniä maistellen.

Kysyimme kirkkoherralta, millaisissa ravintoloissa hän viihtyy.

Käytkö usein ravintoloissa?

Voisi sanoa, että rahatilanteeseen nähden turhankin usein. Palaverilounailla voi samalla tavata ihmisiä, mutta käyn syömässä myös yksin, jolloin voin vetäytyä ja somettaa. Välillä on hyvä myös pysähtyä ja hakeutua sellaisiin paikkoihin, missä voi istua rauhassa ja nauttia useamman ruokalajin setin.

Mitkä ovat suosikkiruokiasi ja -juomiasi ravintolassa?

Nautin todella paljon ruoasta. Esimerkiksi juusto ei ole minulle vain juustoa, vaan se on gruyereä, emmentalia ja niin edelleen.

Jos minun pitäisi valita maa, jonka antimia söisin loppuelämäni, niin se olisi Italia. Mustekalaa syön, jos sitä tuoreena saan. Varsinkin ulkomailla tilaan mielelläni grillattua mustekalaa. Valmistan sitä paljon kotonakin. Syön usein myös sushia.

Minne palaat aina asiakkaaksi?

Turussa ovat minun lempipaikkani, ja siellä olen viettänyt useita vaiheita elämässäni. Jokivarren ravintoloihin menen aina mielelläni.

Blanko ja Tintå ovat lempipaikkojani Turussa. Niissä on moni asia kohdallaan. Ensinnäkin se ruoka itsessään, mutta myös annosten asettelu, sijainti ja erittäin hyvä palvelu. Lounaalla tärkeää on myös nopeus, koska aikatauluni ovat usein tiiviitä.

Myös Turun Kauppahallin Herkkunuotta on yksi suosikeistani. Se on kalatiski, joka tarjoilee myös aterioita. Se on aivan priimaa, ja siellä saa todella hyvää palvelua.

Helsingissä syön usein Teurastamolla. Siellä on lähekkäin niin monta vaihtoehtoa, minne mennä. Teurastamolta löytyy myös Helsingin paras kalakauppa, Tukkutorin kala, jossa käydessäni saatan joskus syödäkin jotain.

Olen viihtynyt aina myös oluella ja iltaa istumassa. Paavalin seurakunnan alueella Vallilassa käyn istumassa paikallisissa kuppiloissa. Minulle on aina ollut tärkeää olla läsnä alueella, missä olen kirkkoherrana.

Olen järjestänyt messun jälkeen myös kirkkokaljoja. Baarissa on käsitelty vaihtuvan vieraan kanssa päivän messussa ollutta aihetta. Musiikkiteatteri Kapsäkin ravintolassa järjestimme viiniä ja virsiä -klubin, jossa laulettiin bändin ja jazzlaulajien kanssa virsiä ja maisteltiin viinejä.

Ravintolat ja pubit tarjoavat hyvän paikan tavata ihmisiä. Se on monelle helpompi paikka kuin kirkko.

Mihin viet kaverisi syömään?

Vähän riippuu fiiliksestä. Esimerkiksi Kalasatamassa on hyvä italialainen, jossa on hyvät pizzat. Poliisitkin käyvät siellä syömässä, se on aina hyvä merkki.

Millainen asiakaspalvelu miellyttää?

Minua miellyttää ystävällinen palvelu, jossa ei tulla liian tykö, varsinkin jos on seuraa. Kun tuntee asiakkaan, niin on luontevampaa jutella asioista. Esimerkiksi Tintåssa eräs tarjoilija aina jututtaa minua Arsenalin kaudesta, koska hän itse kannattaa Chelseaa, ja se on sellaista mukavaa naljailevaa keskustelua. Hyvä asiakaspalvelija aistii asiakkaasta, mikä on fiilis ja millaista palvelua hän tarvitsee.

Mikä on paras ravintolamuistosi?

Matkoilla hyvät ravintolat kuuluvat asiaan, ja niistä on paljon hyviä muistoja. Parhaisiin ravintolamuistoihin liittyy aina seura ja elämys.

Kun olin töissä Hampurissa, kirkon ympärillä oli portugalilainen kortteli. Siellä oli paljon hyviä ravintoloita, joissa istuimme suomalaisten kanssa usein. Portugalissa pelattiin silloin jalkapallon EM-loppuottelu Portugali-Kreikka, jota menimme katsomaan yhteen kantapaikoistamme. Paikka oli täynnä portugalilaisia kannustamassa omiaan, ja he kutsuivat meidät eturiviin katsomaan matsia.

Jos voisit matkustaa ajassa taaksepäin, mihin ravintolaan menisit?

Voisi olla kiinnostavaa palata ajassa taaksepäin ja mennä johonkin taiteilijaseurueeseen Kämpiin syömään tai vähän myöhemmässä vaiheessa jossain taiteilijahuuruisessa seurassa Kosmokseen. Siinä olisi sellaista ajan patinaa ja legendaarisia paikkoja. Saimme siitä vähän opiskeluaikana kiinni, kun kävimme ystäväni kanssa Sikalassa eli Sea Horsessa.

Oletko joskus pettynyt ravintolassa?

Olen, moniakin kertoja. Se liittyy usein sellaiseen töykeyteen tai kohtaamattomuuteen asiakaspalvelussa. Myös se on ikävää, jos joutuu odottamaan liian pitkään ruokaa ilman että annetaan mitään selitystä siihen.  Asiakkaiden tulisi olla samanarvoisia, ja heitä pitäisi palvella siinä järjestyksessä, kuka on paikalla ensin.

Jos jollain seurueessa on allergia ja ruuassa onkin ollut sitä, niin se on tosi paha virhe. Koskaan ei voi tietää, kuinka pahan reaktion se voi aiheuttaa.

Mitä kokeilet seuraavaksi?

Huomaan, että oma ruokailuni on siirtynyt jo ajat sitten enemmän kalan ja kasvisten suuntaan. Syön kaikkea kyllä, mutta jotain eettisiä valintoja täytyy tehdä isommassa mittakaavassa omien syömisten suhteen.

Olen myös miettinyt pitäisikö alkaa tekemään kotonakin vähän enemmän tavallisempaa arkiruokaa. Kun lapsi sanoi päiväkodissa, että hänen lempiruokansa on mustekalaa, ajattelin että pitäisi varmaan tehdä enemmän makaronilaatikkoa.

LUE MYÖS: On tavallista kanta-asiakkuutta – ja sitten on kokki, joka otti tatuoinnit Lenni-Kalle Taipaleen ruoka-ainerajoitteista: “Aika hieno kunnianosoitus”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi