Vaikuttaja

Kokki Ina Niiniketo on unelmatyössään – ”Hiekkalaatikolla lempileikkini oli ravintola”

Minut innosti alalle

Olen aina halunnut kokiksi. Hiekkalaatikolla lempileikkini oli ravintola. Keitin kukkia ja lehtiä, tein annoksia kaikesta, mitä löytyi. Myös äitini tykkäsi laittaa ruokaa. Voi olla, että peilaan hänen toivettaan ryhtyä kokiksi.

Haen inspiraatiota

Matkoilta. Kun käy Pariisissa syömässä ravintoloissa, se on ihan eri juttu kuin katsoa annoksia Instagramista tai lehdestä. Seuraan ravintoloita, mutta yritän välttää kopiointia. Mietin makuja, en kopioi annoksia kuvista.

Suosikkiraaka-aine

Kukat. Niissä on paljon erilaisia makuja, värejä ja aromeita. Julkaisin viime vuonna kirjan Kukkia lautasella, johon olen koonnut herkullisimmat ideani kukista.

Myös kalat ja äyriäiset inspiroivat minua, meren tarjonta on laaja ja värikäs. Ostereiden syömisen opettelin muutettuani Tukholmaan seitsemän vuotta sitten. Avasimme ravintolassa tuhansia ostereita päivässä. Nyt tiedän, mistä ostereista pidän: Gillardot on tosi makea ja lihaisa, siinä on eniten tekstuuria ja makua.

Ruokakulttuuri, josta sytyn

Persialainen keittiö. Lapsuudenkaverini oli Iranista kotoisin, ja olin innoissani hänen äitinsä laittamasta ruuasta. Lempiruokani on lammas ja raa’at luumut; luumut pehmenevät padassa, mutta niistä tulee kirpsakkaa makua. Pata viimeistellään persiljalla ja mintulla. Persialaisessa keittiössä käytetään parfyymisia makuja, kuten sahramia ja ruusua. Sellaisia ravintoloita ei täällä ole.

Toinen on neobistro – pariisilainen uusi bistrokulttuuri. Neobistro viehättää, koska se ei tunne ruokakulttuurien rajoja.

Japanilaisessa keittiössä minua taas viehättää minimalistisuus ja selkeys. Raaka-aine puhuu puolestaan.

LUE MYÖS: Ranskalainen keittiö on entistä kevyempi: neobistrot ovat nannaa

Keittiövälineeni

Veitsi. Käteen sopiva, täydellinen veitsi on kokin tärkein työkalu. Minulle eivät sovi isot veitset, vaan suosin pienempiä, noin 18–21-senttisiä veitsiä. Liian pitkä veitsi vaikuttaa kädenjälkeen, kontrolli katoaa. Minun on helpompi työskennellä pienemmällä veitsellä.

Grilli on toinen inspiroiva työväline. Tykkään leikkiä tulella ja työskennellä japanilaisilla grilleillä.

Kokit, joista inspiroidun

Mathias Dahlgren. Työskentelin hänen kanssaan kaksi ja puoli vuotta. Hänen ymmärryksensä mauista on omaa luokkaansa. Kun hän maistaa jotain, näkee, miten hänen päässään lähtee tikittämään ja hän osaa heti sanoa, mikä sopii mihinkin.

Fia Gullikssonin draivi on tosi inspiroiva. Hän on ruotsalainen lähes 60-vuotias kokki, joka tekee koko ajan projekteja ympäri maailmaa.

Daniel Humm, Eleven Madison Parkin eli maailman parhaan ravintolan luoja. Hän vaikuttaa leppoisalta ja rauhalliselta tyypiltä, joka saa paljon aikaan. Kun hän oli vieraana The Rich Roll -podcastissa, jakso oli todella inspiroiva.

Tykkään myös vanhoista ranskalaisista klassikoista, pakko mainita Alain Passard, Pascal Barbot ja Alain Ducasse.

Inspiroin muita

Olen jakanut Instagramissa korona-aikana seuraajilleni rehellisesti sitä, mitä teen kotona ruuaksi. Vaikka munakokkelia tai kantarellipastaa. Moni ajattelee, että teen tosi simppeliä ruokaa, ja se inspiroi heitä omassa kotikokkailussa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi