Aromi
SUOSITTELEMME: Tässä ovat PRO-finalistit 2023!
SUOSITTELEMME: Paljasta lempidrinkkisi ja osallistu Avecin suureen cocktailkyselyyn
SUOSITTELEMME: Avec on ruuan, juoman ja tapahtumien ammattilaisten oma media – näin se sinua palvelee
Kahvilat

Ikinuori Elvi Avikainen täytti 96 – hänen vuonna 1955 perustamansa leipomo toimii yhä perhevoimin Helsingin Kalliossa

Avikaisen leipomo on palvellut asiakkaita vuodesta 1955, ensin Riihimäellä ja vuodesta 1966 lähtien Torkkelinmäellä Helsingin Kalliossa. Perjantaina juhlistettiin 96 vuotta täyttävää Elvi Avikaista, joka viihtyi perustamansa leipomon myymälätiskin takana pitkälle yli tavanomaisen eläköitymisiän.

Leipomossa työskenteleminen on kovaa hommaa varhaisine aamuherätyksineen ja pitkine päivineen. Elvi Avikainen ei töitä pelännyt, vaan venytti uransa 89 ikävuoteen saakka.

”Kyllä minä nyt jo osaan eläkkeellä olla”, Elvi Avikainen kertoo Avecille pilke silmäkulmassaan.

”Riittää, kun kerran vuodessa tänne pääsee.”

Leipomoliike K. E. Avikaisen vetovastuu on Elvi Avikaisen jälkeläisillä Jennillä ja Olavilla, jotka ovat työskennelleet perheleipomossa jo pitkään.

Omillaan vielä 96-vuotiaana elelevä Elvi Avikainen vaihtaa mielellään kuulumisia vanhojen asiakkaiden kanssa – joita on vuosikymmenien varrella luonnollisesti kertynyt valtava määrä. 96-vuotisvastaanotolla kävi perjantaina vilske.

50 vuotta Kalliossa asunut Pertti Lindholm on ollut possumunkkien ystävä siitä lähtien kun sellaista 3-vuotiaana sai ensi kertaa maistaa. ”Avikaisen possussa on täytteenä omenasosetta. Se sopii possuun paremmin kuin esimerkiksi vadelmahillo”, Lindholm kehuu. KUVA Jaakko Sandqvist
Elvi Avikaista kymmenen vuotta nuorempi Marjatta ”Tipi” Haili (oik.) piti läheisellä Vaasankadulla Tipin leipä ja maito -elintarvikemyymälää vuosikymmenten ajan. Leivät tilattiin Avikaiselta. KUVA Jaakko Sandqvist
Avikaisen leipomossa on vanhan ajan tunnelmaa. 65-vuotiaaseen juureen leivottu pehmeäkuorinen ruisleipä on klassikkotuote. KUVA Jaakko Sandqvist
Kakku, tietenkin itse leivottu, maistui hyvin. KUVA Jaakko Sandqvist
Pienet leipomot ovat kadonneet kerrostalojen kivijaloista, mutta yksi pysyy. Avikaisen leipomon perustivat Eino ja Elvi Avikainen vuonna 1955 Riihimäellä, josta se siirtyi Helsingin Konalan kautta Kallioon. KUVA Jaakko Sandqvist
Seinillä on valokuvia vuosien varrelta ja myynnissä myös esimerkiksi villasukkia. KUVA Jaakko Sandqvist
Hinnat ovat nykystandardeilla maltilliset. KUVA Jaakko Sandqvist
Elvi Avikaisen lapset Jenni ja Olavi pyörittävät perheleipomoa. Avikaisen leipää myydään muun muassa pääkaupunkiseudun Stockmannien yhteydessä toimiviin Food Market Herkkuihin. Leipomomyymälänkin myynti vetää. ”Etätyöläiset ovat löytäneet meidät hyvin”, Jenni Avikainen kertoo. KUVA Jaakko Sandqvist

Helsingin Uutiset kirjoitti Avikaisen leipomon kuulumisista keväällä 2021. Lue juttu täältä!

LUE MYÖS: Siiskonen avaa uuden kahvilamyymälän, vaikka kulut nousevat rajusti – veljekset kehittävät sukuyritystä

LUE MYÖS: Parhaat vinkit vitriiniin, joka houkuttelee asiakkaita: ”Tämä asettelu on todettu myyväksi”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja 100% hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi