Asiakaskokemus

Ensio Virta on syönyt 1430 ravintolassa Helsingissä – nämä asiat olivat ennen paremmin

Ensio Virta otti vuonna 1953 asiakseen käydä kaikissa Helsingin anniskeluliikkeissä. Hän piti kirjaa syödyistä ja juoduista annoksista, kunnes lopetti harrastuksensa vuonna 2018.

”Ehdin käydä kaikissa Helsingin anniskeluravintoloissa, jokaisessa A- tai B-oikeuksin varustetussa paikassa. Aloittaessani ravintoloita oli noin 250, ja kävin vanhojen paikkojen rinnalla uusissa ravintoloissa”, Virta kertoo.

Ravintoloita Virran listalle kertyi yhteensä 1430, ja ravintolamuistoja riittää kapakasta tanssipaikkaan.

”Ravintoloissa minua kiinnostaa eniten miljöö, vaikka pidän toki hyvästä ruuastakin”.

Nyt Ensio Virta avaa Helsingin ravintolakulttuurin historiallisen perspektiivin: Mikä oli asiakkaan näkökulmasta ennen paremmin? Entä mikä toimii nyt?

Ensio Virta tiskillä
Ensio Virran mielestä nykyravintoloissa saisi olla enemmän baaritiskejä, joilla odottaa vapautuvaa pöytää. Ja tiskeillä toki tärkein, jalkatanko. KUVA: Jetro Stavén

Nämä asiat olivat ennen paremmin

Neonvalot loistivat

”Pidän ravintoloiden mainosvaloista, mutta nykyään niitä ei juuri näe. Helsingin kaupunki on aikoinaan kieltänyt vilkkuvat mainosvalot vaarallisina. Svengin ja Budapestin mainosvalot olivat parhaat!

Neonvalo on mainosvaloista hienoin. Se on toki vanhanaikainen, mutta saman idean voisi toteuttaa ledvaloilla. Ravintolamaailmassa pitää olla väriä ja liikettä, ei mitään ‘anteeksi että olen olemassa’-meininkiä.”

Ravintoloilla oli kunnolliset nimet

”Ravintoloiden kannattaisi jo nimikyltissään kertoa olevansa ravintola. Jos seisoo Kolmen sepän patsaalla turistina etsimässä ruokapaikkaa ja katse osuu vaikka sanaan Kiila tien toisella puolella, se ei sano turistille mitään. Onko niin, että tämä ravintola ei halua asiakkaita, koska sillä ei ole merkkiä restaurantista. Kyltit kuntoon!”

Joka ravintolassa oli baari

”Ennen vanhaan jokaisessa ravintolassa oli baari. Nykyään tämä kulttuuri loistaa Suomessa poissaolollaan. Esimerkiksi Amerikassa baariin mennään odottamaan vapautuvaa paikkaa.

Hyvään baariin kuuluu toki jalkatanko, jotta baarissa on hyvä nojailla tiskiin. Baarit tuovat elämää ravintolaan, ja rakastan elämää.”

Annokset olivat sopivan kokoisia

”Nykyiset ravintola-annokset ovat mielestäni liian isoja ja kalliita. Ymmärrän toki logiikan, että mitä isompia annoksia myy, sitä isomman hinnan saa. Mielestäni annosten pitäisi kuitenkin olla pienempiä ja hintojen kohtuullisempia. Isot annokset ovat tuhlausta, koska monesti puolet ruuasta jää syömättä. Hyvä asia on se, että nykyään voi pyytää lautaselle jääneen ruuan mukaan kotiin.

Saksassa ravintoloiden listoilla on eläkeläisannoksia. Ne sopivat niille, joiden energiantarve on syystä tai toisesta pienempi.”

Ennen oli tanssiravintoloita

”Olen jäänyt kaipaamaan tanssiravintoloita, joita oli ennen kymmenen Stadissakin. Nykyään on DJ, ei orkestereita. En ole hyvä tanssija, mutta tanssikoulu on käyty, ja kaipaan musiikkia. Oli hienoa käydä lounaalla Primulassa, jossa soitti bändi.”

Ensio Virta
– Aikoinaan ravintolassa oli aina pöytiintarjoilu. Sitä oli niin hienoissa kuin huonommissakin paikoissa. Hienoa, että pöytiintarjoilu taas lisääntyy, Ensio Virta sanoo. KUVA: Jetro Stavén

Nämä asiat ovat nyt paremmin

Ravintolasta näkee ulos

”Ajatella, aikanaan ravintolan ikkunoista ei nähnyt ulos. Miksi ei? Ennen oli salamyhkäistä, ikään kuin hävytöntä, että istuttiin ravintolassa juomassa alkoholia. Ikkunoissa oli paksut verhot. Myöhemmin teippaukset toimittivat samaa virkaa.”

Byrokratia on vähentynyt

”Muistan ajan, kun ravintolassa ei saanut siirtyä viereiseen pöytään. Jos halusi vaihtaa paikkaa, piti pyytää hovimestaria siirtämään lasi. Ulkomailla minua ei uskottu, kun kerroin Suomen säännöistä.”

Tarjonta on kansainvälistynyt

”Nykyään on etnisiä ravintoloita, vietnamilaista ja kaikkea, mitä ennen sai vain kuvitella. Kun aloin pyörimään ravintoloissa, koko kaupungissa taisi olla yksi indonesialainen ja yksi ranskalainen ravintola. Käyn mielelläni etnisissä ravintoloissa, olen kaikkiruokainen.”

Terassikarsinoita on vähennetty

”Missään muualla ei ole sellaisia metrien korkuisia terassiaitoja kuin meillä. Alkoholiviranomaisen mukaan anniskelualue pitää rajata, mutta se on ymmärretty väärin. Tilanne alkoi parantua 7–8 vuotta sitten, enää ei rakenneta samalla tavalla näköesteitä.”

Ei ovenraossa rötköttäviä portsareita

”Nykyään portsarin on korvannut sisäänheittäjä. Se on iso muutos, kun vertaa siihen, että aiemmin oli paljon portsareita, joiden asenne ei tosiaan ollut kutsuva.”

Anniskeluoikeudet muillekin kuin ravintoloille

”Saunalla, elokuvateatterilla tai parturilla voi olla anniskeluoikeudet. On erittäin hyvä, että alkoholikulttuuri on normalisoitunut ja eurooppalaistunut. Olen nautiskellut tästä muun muassa elokuvateatteri Rivierassa.”

Kuka?

Ensio Virta, 89

  • Eläkeläinen, entinen Posti- ja telehallituksen liikennetarkastaja.
  • Ennätys: Syönyt ja juonut yli 1 430 ravintolassa Helsingissä.
  • Periaate: ”Minulta on aina kysytty paljon ravintolasuosituksia. En ole koskaan kirjoittanut ravintola-arvioita enkä suositellut ravintoloita, sillä aina voi käydä niin, että kokki on sairaana ja toinen tekee ruokaa aivan eri tavalla. En voi suositella, mutta mielipiteeni voin toki kertoa.”

Julkaistu Aromissa 9/21.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi