MAINOS

Tapahtumateollisuus vahvistaa tehdaskaupunki Kotkan asemaa

Tehdaskaupunki Kotkalle Satama Areena merkitsee myös kaupungin kulttuuriteollisuuden merkittävää vahvistumista.  Satama Areenan merkitys on tietysti suuri myös koko kaakkoiselle Suomelle, vastaavaa tilaa ei ole lähimaillakaan. 

Satama Areenan rakennuttaja on Backstaff Oy ja sen tapahtumaliiketoiminnasta vastaa Kotkan tapahtumakeskus Oy. Molemmat yritykset ovat Kotkan kaupungin tytäryhtiöitä. 

Satama Areenan rakentaja on SRV.  Rakennuksen pinta-ala on noin 7 700 bruttoneliömetriä.  Rakennusmateriaalina käytetään puuta rakenteista sisäosiin saakka. Katon rakenteessa tullaan toteuttamaan pohjoismaiden suurin roikkuva puurakenne. Tilojen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota käytön helppouteen, toimivuuteen, samanaikaiseen käyttöön ja ekologisuuteen. Satama Areenaan mahtuu, tilaisuudesta riippuen yli 3000 henkeä. Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuisen Satama Areenan on suunnitellut arkkitehtitoimisto ALA Oy.  

Satama Areenan toimitusjohtaja Minna Nyman on suorastaan tohkeissaan, kertoessaan kuinka etuoikeutetuksi hän itsensä tuntee, kun on saanut olla mukana vaikuttamassa ihan konkreettisesti tämän upean Areenan synnyssä alusta alkaen. Nyman aloitti työnsä syyskuussa 2020, rakennustyöt käynnistyivät kesällä 2021.

”Sekin on hienoa, että pääsen kehittämään tämän sekä menestyvästä teollisuudestaan kuuluisan että kulttuurielämältään vilkkaan kaupungin tapahtumateollisuutta. Kotkallahan on jo Meripäivät, joka on yksi maan suurimmista kesätapahtumista. Lisäksi seudulla järjestetään vuosittain useita musiikkifestareita. Odotan innolla yhteistyötä eri tahojen kanssa. Satama Areena sijaitsee Kantasatamassa, joka on aivan loistava paikka meille.”

Kotka tunnetaan satamistaan ja niistä alkuperäisin on Kantasatama. Siellä on luotu satamakulttuuria, niin krouvin maskuliinista kuin romanttistakin. Satama on omalta osaltaan synnyttänyt uutta kulttuuria ja tuonut kaupunkiin suuren maailman tuulahduksia.

Kotkan kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen muistuttaa, että Kotkan Kantasatama on toinen kaupungin varhaisista lähtöpisteistä. Se on saman ikäinen kuin sen vieressä toimiva 145- vuotias tehdas.

”Kantasatama säilyi pitkään kotkalaisten avoimena ikkunana maailmaan. Satamaliikenteen kasvun ja erilaisten turvallisuussäännösten myötä satama suljettiin jossain vaiheessa aidan taakse. Nyt me palautamme sataman kaupunkilaisille. Siellä on useitakin hankkeita, joista toistaiseksi näkyvin on Merikeskus Vellamo museoineen”, toteaa Hannonen. 

Kantasatama toimii silti edelleen myös alkuperäisessä tarkoituksessaan mm. suurten risteilyalusten pysähdyspaikkana.

Satama Areena tarjoaa monipuoliset ja muuntuvat tilat sekä palvelut erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Ääntä eristävän väliseinän ansiosta Satama Areenalla voidaan järjestää myös samanaikaisia tapahtumia eri tiloissa. Kaikkia tiloja voidaan jakaa tarpeen mukaan joustavasti ja helposti erikokoisiin osiin.

”Satama Areenan muunneltavuus antaa minulle ja tulevalle tiimilleni hyvät mahdollisuudet onnistua työssämme.  Olen erityisen iloinen, ettei meille tule kiinteää katsomoa, se on markkinoinnin kannalta keskeinen tekijä.  Vastikään sain tästä kiitosta eräältä tulevalta messujärjestäjältämme”, kertoo Minna Nyman.

Satama Areena on kaakonkulman vetovoimatekijänä

Nyman vertaa Satama Areenaa tehtaaseen, jonka on markkinoitava tuotteensa tehokkaasti ja tuotettava asiakkailleen vastineeksi mahdollisimman korkealaatuisia tuotteita.  Tapahtumateollisuuden asiakkaitahan ovat sekä tapahtumien tuottajat että yleisö.

Meillä laadukkaan tuotannon varmistaa talon modernit rakenteelliset ja tekniset ratkaisut vakuuttaa Satama Areenan toimitusjohtaja Minna Nyman.

Nyman korostaa Satama Areenan merkitystä Kotkan ja kaakonkulman vetovoimatekijänä juuri nyt kun elinkeinorakenne on muuallakin kuin teollisuuskaupungeissa voimakkaan muutoksen alla. 

”Kotkassa on menestyvää teollisuutta, joka tarvitsee työvoimaa ja uusia työpaikkoja tulee lisää lähivuosina, eikä kaikkia työntekijöitä löydy lähiseudulta. Harrastusmahdollisuudet, tapahtumat ja kaupungin kulttuuripalvelut painavat nykyisin paljon vaa’assa kun ihmiset päättävät työ- ja asuinpaikoistaan”, sanoo Minna Nyman.

Kotka tunnetaan monista tapahtumistaan mutta ne keskittyvät pääosin kesäkaudelle. Kaupunkikehitysjohtaja Hannonen iloitsee siitä, että Satama Areena takaa valmistuttuaan myös sen, että kaupungissa on tapahtumia vuoden ympäri.

”On hienoa, että saamme liiketoimintaa, joka tuo tänne ulkopaikkakuntalaisia mutta lisää myös kotkalaisten omaa viihtyvyyttä ja halua pysyä paikkakunnalla. Uskon, että Satama Areenan, ja ympärillä olevien yritysten ja muiden toimintojen yhteistyöstä syntyy myös jotain aivan uutta, joka lisää Kotkan veto- ja pitovoimaa”, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen.

Satama Areenan toimitusjohtaja Minna Nyman on havainnut, että kotkalaisia liittää toisiinsa voimakas yhteisöllisyys, yhdessä tekemisen meininki, mikä on ensiarvoisen arvokasta myös Satama Areenalle.

”Me emme ole mikään yksinäinen satamakuuri, vaan tarvitsemme ehdottomasti rinnallemme vuorovaikutteisen yhteisön, muita toimijoita.  Yhdessä me voimme tehdä Satama Areenasta kaikkein kaupunkilaisten olohuoneen, jonne voimme ylpeinä kutsua kotimaisia ja kansainvälisiä esiintyjiä, yhteistyökumppaneita ja yleisöä vieraaksemme.”

Lisätietoa: www.satama.fi

Teksti: Hannu Oksanen

Valokuvat: Jukka Koskinen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi
    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker
    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento