Elämysmatkailu

Vanha tehdasalue sai uuden elämän – tältä näyttää matkailukohteeksi muutettu Strömforsin ruukki Loviisassa

Loviisan kesäkohteiden ykkönen Strömforsin ruukki on muuttunut muutamassa vuodessa nukkuvasta vanhasta tehdasalueesta houkuttelevaksi keitaaksi.

Kaikki lähti tehdastilojen etsimisestä. Löydettyään lakkautetun tehtaan vuonna 2015, Aleksi Uusitalo kiinnitti huomiota Strömforsin ruukin vanhaan päärakennukseen.

”Tehdaskiinteistön kaupan yhteydessä neuvottelimme kartanosta. Halusimme sen osaksi kauppaa, sillä näimme että ruukissa voisi tehdä matkailuliiketoimintaa. Ruukki oli silloin uinuvaa aluetta, mutta kokonaisuus on todella hieno ja näin alueessa mielettömän potentiaalin”, Strömforsin yrityspuiston toimitusjohtaja Aleksi Uusitalo kertoo.

Perheyritys omistaa jo ennestään Stockforsin hiomoalueen naapuripitäjässä Pyhtäällä.

”Roolimme on olla mahdollistaja, tämä on perheen missio. Koetamme rakentaa ekosysteemiä ja olemme myötävaikuttaneet noin kymmenen yrityksen syntyyn alueelle. Kun löysimme majoitustoimintaan operaattorit kaudelle 2016, aloimme samalla rakentamaan ulkoiluliiketoimintaa”, Uusitalo kertoo.

Hän kertoo, että historiallista miljöötä kehitetään alueen yrittäjien, Porvoon museon ja Loviisan kaupungin kanssa hyvässä hengessä.

”Olemme auttaneet monia yrittäjiä tai kompensoineet kuluja, jotta he pääsevät alkuun. Nyt teemme ravintola- ja juhlatilainvestointia: Alapajaan tulee 200 hengen juhlatila ja kahvila-pizzeria”, Uusitalo kertoo kevään kuulumisista.

Matkailuyrittäjä Jari Jokinen Hyvinvointiverstaan edustalla. KUVA Mariaana Nelimarkka

Kymijoki jumppasalina

Melontaretki Kymijoella, joogaa SUP-laudalla, ilmajoogaa Hyvinvointiverstaassa, retriitti omalla porukalla, kanootilla yöksi Hattarniemen leiriin – siinä muutamia paikallisia aktiviteetteja, joita Strömforsin ruukin hyvinvointiyrittäjät ehdottavat.

Wellstersin Jari Jokinen on kehittänyt palveluita vuodesta 2016 lähtien. Hän kuvailee itseään alkuasukkaaksi, jolle sähkötarviketehtaan lakkautus oli käännekohta. Toinen käännekohta oli Strömforsin Yrityspuiston tulo Strömforsin omistajaksi ja kehittäjäksi.

”Vuodesta 2021 olemme kehittäneet Wellstersin Luonto voittaa aina -kokonaisuutta tosissamme. Tuntuu, että ruukki on hyvällä kehityskaarella. Hyvinvointiverstas, jonka olemme vastikään saaneet kuntoon, on tehtaan entisessä muottiverstaassa, lisäksi meillä on kaksi muuta palvelupistettä”, Jokinen kertoo.

Hyvinvointiverstaalla pääsee harjoittelemaan yksityisesti omavalmentajan kanssa, kokeilemaan ilmajoogaa tai hiljentymään takkatulen äärellä joogamatolla. Willa Wellsters sopii ryhmämajoitukseen ja retriitteihin. Työhyvinvointiin ja kokousten oheen sopivat ohjatut tunnit joko verstaalla tai joella, missä voi esimerkiksi ottaa tuntumaa SUP-laudan käsittelyyn.

Liiketoiminnan ytimessä ovat melontaretket tai ”elämysristeilyt”, kuten Jokinen kanootilla, kajakilla tai SUP-laudalla tehtäviä retkiä Kymijoen tarjoamissa upeissa puitteissa kutsuu. Jokisen taidosta hioa viimeisteltyjä paketteja kertoo Laawu-niminen tuote, joka vie kaksi henkeä melomaan ja yöpymään pienen saaren kupeeseen lautalle rakennettuun majapaikkaan.

”Teemme täällä ruukissa sydämellistä yhteistyötä ja myymme ristiin toistemme palveluita. Uusitalon perheen tulo ruukin kiinteistöjen omistajaksi on hyvä juttu: on eduksi ruukille, että kehittäminen on yritysvetoista”, Jokinen summaa.

Strömfors Bed & Bistron Tiina Janhunen laittoi pöytää koreaksi lehdistölle maaliskuussa. KUVA Mariaana Nelimarkka

Ravintoloita ja Suomen vanhin savitalo

Ravintola Mylly aloitti tuorein voimin kesäkaudella 2022 ja käynnistelee hiljalleen vuoden 2023 toimintaa. Ruukin Ravintolat kuuluu kotkalaisen yrittäjän Niina Utterin bisneksiin. Maaliskuussa Myllyn tontilla myllersivät maansiirtokoneet, mikä enteilee entistä laajempia terasseja rantaan tulevalle kesälle.

Myös vuonna 2016 majoituskäyttöön remontoitu Strömfors Bed & Bistro sai vastikään uudet yrittäjät, kun Tiina Janhunen ja Katja Euro ottivat vuoden alussa vetovastuun kartanosta. Porvoolaisen hotelli Sparren omistajat etsivät uusia mahdollisuuksia tapahtumalliseen toimintaan, miksei myös synergiaa Porvoon toiminnalle. Viime syksynä käytyjen neuvottelujen jälkeen yrittäjät saivat vauhdikkaan startin.

Täällä toimii Strömfors Bed & Bistro. KUVA Mariaana Nelimarkka

”Meitä vastapäätä valmistuu keväällä 200 hengen juhlatila, joka tuo paljon mahdollisuuksia isompienkin tilaisuuksien järjestämiseen. Jo ennestään Strömforsin pieni kirkko on suosittu hääkirkko. Me voimme majoittaa vieraita helposti myös Porvooseen, minne on tästä lyhyt matka”, Janhunen kertoo.

Bed & Bistron päätalossa on kahdeksan huonetta ja Suomen vanhin savitalo Krouvinmäki tuplaa majoituskapasiteetin. Tulevaisuudessa siintelee mahdollisesti lisähuoneiden remontoiminen kartanoon ja Krouvinmäen vintille.

Janhunen kertoo yrittäjien palkanneen kaksi kokkia ja kondiittorin kesäksi. Edessä on lähialueen tuottajien kartoitus. Kesän ruokalistaa hahmotellaan sesonginmukaisesti siltä pohjalta, mitä läheltä saadaan.

”Tarjoamme konstailematonta ruokaa: puhtaita makuja läheltä. Ainakin karitsaa, kalaa, marjoja ja sieniä käytetään”, Janhunen lupaa.

Hommaa riittää edelleen. Vasemmalla ravintola Myllyn rakennus. KUVA Mariaana Nelimarkka

Bistro tarjoaa lounasmenua ja illallista à la carte -listalta. Oman kondiittorin loihtimilla kahvilatuotteilla on tarkoitus tehdä paikasta houkutteleva myös lounaan ja illallisen välissä.

Lehdistölounaalle Strömfors Bed & Bistro kattoi melanzane alla parmigiana -vuokaa. Se antoi maukkaan ensipuraisun siitä, että keittiö hallitsee myös joogaretriittien vaatiman kasvisruoan.

”Se ilahduttaa, että yrityksiä kiinnostaa nyt tapahtumien, kokousten ja työhyvinvointipäivien järjestäminen. Pystymme tarjoamaan aktiviteetteja laidasta laitaan yhdessä paikallisten toimijoiden ja verkostomme kanssa: reippailun lisäksi vaikka metsäterapiaa, äänimaljahoitoa tai kukka-asetelmien tekoa”, Janhunen toteaa.

Yrittäjät toivovat, että Loviisan asuntomessut tuovat Strömforsiin erityisen paljon vipinää tulevana kesänä, onhan ruukki listattu messujen oheiskohteeksi.

”Strömforsissa tuntuu kuin aika pysähtyisi. Miljööllä on rauhoittava vaikutus, ja kiireestä huolimatta olen täällä aina zen-tilassa”, Janhunen tunnelmoi.

Pia Mustonen vanhan navetan edessä. KUVA Mariaana Nelimarkka

Jurttasaunan lempeät löylyt tai yö tentsilessä

Strömforsin Vanhan Navetan yhteydessä monenlaista toimintaa kahvilasta glampingiin (retkeilyä, jossa majoitutaan tavallista telttaa hienommissa puitteissa) järjestävä Pia Mustonen esittelee ylpeänä jurttasaunaa.

”Kurussa rakennettu jurttasauna on vuorattu lampaanvillalla, mikä pitää lämmön sisällä ja takaa pehmeät löylyt. Hemmottelemme saunojia yrttiöljyillä”, Mustonen kertoo täydentäessään tulipesää ja valmistellessaan vastaa vihtojia varten.

Mustosen Strömfors Hyvinvointi Wellnessille kuuluu myös Hattarniemessä sijaitseva tentsile-leiri. Tentsile on puiden varaan ripustettu teltta. Hattarniemeen meloo Strömforsista 50 minuutissa tai patikoi 20 minuutissa pienen automatkan päästä ruukista.

LUE MYÖS: Tuula Gustafsson halusi tehdä jotain suurta elämässään, ja muutti raunioituneen kylän suosituksi Mathildedalin matkailukohteeksi

LUE MYÖS: Miljoonia maksanut Fiskarsin Veitsitehdas-elämyskeskus avautui – kuvat

Jurttasauna. KUVA Mariaana Nelimarkka


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi