Ravintola Savoyn katolla, aivan Helsingin ydinkeskustassa, on pidetty mehiläisiä jo vuodesta 2010. Avec pääsi kurkistamaan urbaaniin mehiläistarhaan ja maistamaan hunajaa suoraan kennosta.
Mehiläistarhan merkitys Savoylle on suuri, kertoo ravintolapäällikkö Ida Heino Avecille.
“On upeaa, että mehiläisiä on katukuvassa ja että niistä sekä niiden lisääntymisestä pidetään huolta. Mehiläisillä on suuri merkitys maapallollemme. On myös hienoa, että saamme käytettäväksemme lähellä tuotettua, omaa herkullista hunajaamme. Esimerkiksi mallasleipämme makeutetaan tällä, ja teen kanssa on hienoa tarjoilla omaa hunajaamme.”
“Iso kiitos tästä kuuluu mehiläistarhureillemme Mia, Bjarne ja Thomas Brucelle Marbackan hunajatilalta Liljendahlista, Loviisasta.”
Suoraan kennosta nautittu hunaja on sitkeää, vähän purkkamaista. Maku on mainio. Vasemmalla Aromin ja Avecin päätoimittaja Outi Tuomivaara, oikealla Savoyn ravintolapäällikkö Ida Heino. KUVA Jaakko SandqvistSuoraan yrttipenkistä nipsaistu sitruunaverbena ja kennohunaja sopivat yhteen. KUVA Jaakko Sandqvist
Hunajaa purkissa ja kennossa. Alhaalla mehiläisleipää eli pergaa, mehiläisten säilömää siitepölyä. Ravinteikas mehiläisleipä sopii vaikka aamiaisjogurttiin tai naposteltavaksi sellaisenaan. KUVA Outi TuomivaaraSuojapuku ei ole välttämätön. Mehiläiset eivät ole aggressiivisia. KUVA Jaakko SandqvistMehiläiset viihtyvät Esplanadin lehmuksissa, kertoo Savoyn ravintolapäällikkö Ida Heino. Lehmuksille tavanomainen epämiellyttävä haju pysyy poissa, kun mehiläiset käyttävät kirvojen mesikastetta hunajanvalmistukseen. Mesikaste on kirvojen jätös, joka aiheuttaa hajua ja tahrii puiden alle pysäköityjä fillareita ja autoja. KUVA Outi TuomivaaraMehiläisten ja pesien määrä Savoyn katolla vaihtelee. Pesiä on 4-6 ja mehiläisiä keskimäärin 300 000. Hunajaa tulee tavallisesti 150-250 kiloa vuodessa. “Sateisena kesänä tai kylmällä tuulella mehiläiset eivät lennä yhtä paljon”, keittiöpäällikkö Henrik Kovanen kertoo Avecille. KUVA Jaakko SandqvistSavoyn kahdeksannen kerroksen terassilta aukeaa näkymä Helsingin kantakaupungin kattojen yli. KUVA Outi TuomivaaraYrttitarha. Kesäkauden päätteeksi jäljelle jääneistä valmistetaan yrttisuolaa. KUVA Jaakko Sandqvist
Savoyn kahdeksannen kerroksen ravintolasali, jota reunustavalla terassilla on yrttitarha. Ylös katolle ja mehiläistarhalle kuljetaan portaita pitkin. KUVA Outi Tuomivaara
Hunaja säilyy ikuisesti
Tiiviissä astiassa säilytettynä, valolta ja kosteudelta suojattuna hunaja säilyy periaatteessa ikuisesti. Pitkä säilyvyys johtuu suuresta sokeripitoisuudesta, pienestä vesipitoisuudesta ja mehiläisten tuottamista entsyymeistä. Tämän voi pitää mielessä, vaikka hunajapurkissakin on asetusten mukaisesti parasta ennen -päivämäärä.