Koulutus

Ravintolakonkari huolissaan: Opiskelijat passitetaan liian aikaisin työharjoitteluun

Ravintola-ala kärsii työvoima- ja opiskelijapulasta. Alan konkari Timo Mäkinen toivoo, että oppilaitoksissa lisättäisiin ammattilaisten toteuttamaa lähiopetusta. Häntä huolettaa nykysuuntaus, jossa suuri osa opetuksesta tapahtuu verkko-opintoina ja työpaikoilla.

”Se on ongelmallista sen vuoksi, että harvoinhan meiltä ravintolatyöntekijöiltä löytyy opettajan ammattitaitoa. Mutta parhaamme teemme ja mielellämme tarjoamme harjoittelupaikkoja”, Härmän kylpylän ravintolatoimen kehitysjohtajana työskentelevä Mäkinen sanoo.

Mäkinen, 56, on työskennellyt muun muassa keittiömestarina sekä lounas- ja catering-yrittäjänä. 40-vuotisella urallaan hän on nähnyt ajat, jolloin työvoimaa riitti eikä harjoittelijoita juuri keittiöissä näkynyt. Opiskelu keskittyi oppilaitosten harjoituskeittiöihin. Koronapandemia on ajanut myös ravintola-alan oppilaitokset ahtaalle.

”Nyt kovan työvoimapulan aikana haluamme ilman muuta töihin myös harjoittelijoita, ja teemme kaikkemme sen eteen, että he pysyisivät alalla ja olisivat meille tulevaisuuden rekrytointeja”, Mäkinen sanoo.

”Parhaassa tapauksessa harjoittelija antaa paljon työpaikalleen. Ravintolat arvostavat sitä, että harjoitteluun tuleva oppilas on käynyt hyvää koulua. Teoreettiset opit ja perusasiat opeteltiin aikaisemmin enemmän koulun puolella. Soisin, että opettajien ammattitaito nostettaisiin kunniaan ja heille annettaisiin rauha opettaa perusasiat rauhassa. Nykyään koulu saattaa alkaa elokuussa, ja jo syyskuun lopussa opiskelijat lähetetään kentälle”, Mäkinen harmittelee.

Mäkinen toivoo oppilaitosten markkinointiin ja viestintään terävyyttä.

”Täsmäkoulutus, osa-alueittain kouluttaminen, oppisopimukset ja muu portfolio on saatava näkyviin ravintoloille. Jatko- ja täsmäopinnoilla saadaan edistettyä alan pito- ja vetovoimaa.”

Suomen Teksas

Kauhavalaisen Härmän kylpylän ravintolatoimen kehitysjohtajan tehtävä on tuore pesti, johon Mäkinen siirtyi valmisruokiin erikoistuneen Domretor-yrityksen tuotekehityspäällikön paikalta. Hän haluaa kehittää Härmän Kylpylästä koko Etelä-Pohjanmaan yhteisen olohuoneen. Idealistalla on monenlaisia tapahtumia.

”Mehän olemme tässä sadan kilometrin säteellä ykköstanssipaikka. Kyllä tässä töitä on, se on ihan satavarma. Mutta brändi on hyvä”, Mäkinen sanoo.

Mäkinen haluaa tuoda Pohjanmaan lakeuksille Teksasin tunnelmaa, johon kuuluu olennaisesti grillaaminen.

”Pidän valtavasti Pärnun grillifestivaaleista ja sellaisia haaveilen myös tänne meille. Grillausta, lähipanimoiden tuotteita, käsityöläis- ja ruokakojuja.”

LUE MYÖS: Helmi Niemelä, 20, rakentaa ravintolauraa: ”Jos on itse halukas oppimaan jatkuvasti uutta, on tällä alalla toimiminen unelmaa”

LUE MYÖS: Työkeikka toi yllättäen pestin Michelin-palkitussa Finnjävelissä – tarjoilija Awa Camara, 23, unelmoi omasta ravintolasta

LUE MYÖS: Älä kavahda valkoisia pöytäliinoja! PRO-finalisti Inga Anttila kannustaa työharjoitteluun fiinimmissä ravintoloissa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi