Tulevaisuus

Ravintola-ala vuonna 2025: Avecin juttusarjassa Greta Grönholm, Markku Ojala ja kaksi tulevaa ammattilaista

1. osa: Helsingin tapahtumasäätiön Stuba Nikula ja Suomen Palloliiton Heidi Pihlaja

2. osa: NoHo Partnersin Aku Vikström ja Night People Groupin Antti Raunio

3. osa: Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen

Greta Grönholm

Greta Grönholm on Baarimestarien yhdistys FBSK ry:n puheenjohtaja. KUVA Mika Levälampi

1. Mikä ravintola- tai tapahtuma-alan toimija on mielestäsi onnistunut korona-aikana tekemisessään yli muiden? Miten? Aromi-lehti teki pystyi järjestämään turvallisesti korona-aikana PRO-gaalan testaamalla kaikki vieraat. Oli upea tapahtuma, ja ihana nähdä turvallisesti.

2. Mitä ravintola-ala, baariala tai FBSK voivat parhaimmillaan olla vuonna 2025? Syvästi toivon, että rajoitukset puretaan heti ja alaa päästään elvyttämään ilman erityisehtoja. Parhaimmillaan Suomen ravintola-ala voi kolmen vuoden päästä olla maailman huippua. Haluan että FBSK on vielä enemmän näkyvillä kansainvälisesti ja tuo esille huippuammattitaitoa. 

3. Mitkä tärkeimmät opit poimit mukaan korona-ajasta tulevaisuuteen? Vaikka tuntuu välillä mahdottomalta, kyllä meissä suomalaisissa sisua löytyy! Laatu on aina ollut minulle tärkeää ja varsinkin korona-aikaan laatuun ja elämyksiin pystyi panostamaan vielä enemmän, kun vierasmäärät eivät olleet niin isoja. Palvelutuotetta pystyi hiomaan entistäkin paremmaksi.

4. Isoimmat onnistumiset viimeisen puolen vuoden aikana? Henkilökohtaisesti se, että pitkän kilpailutauon jälkeen järjestettiin mocktailien MM-kisa, ja voitin sen. Hotellivierailta saatu aivan poskiapunoittavan positiivinen palaute palvelusta – se jos mikä saa jaksamaan. Mocktail-workshop Iittalan kanssa oli mahtava juttu.

5. Mitä uutta lupaat tehdä ja toteuttaa vuoteen 2025 mennessä? FBSK:n kanssa meillä on suunnitteilla uusia kilpailuja. Toivottavasti pääsemme tekemään ne! 

Markku Ojala

Markku Ojala on Suomen keittiömestarit ry:n puheenjohtaja. KUVA Chefs.fi

1. Mikä ravintola-alan toimija on mielestäsi onnistunut korona-aikana tekemisessään yli muiden? Miten? Mielestäni kaikki ravintolat, jotka ovat selvinneet erinäköisistä koronasuluista. He ovat joutuneet keksimään uusia ideoita selviytyäkseen. Rajoitukset eivät ole kohdistuneet tasapuolisesti ravintola- ja tapahtumakentällä, ja jotkin toimijat ovat olleet käytännössä suljettuna tai rajoitettuna lähes koko ajan. Ruoan take away -myynti on kasvanut ja erilaisia illallispaketteja myyty ja kehitelty ravintolassa tapahtuvan myynnin tilalle.

2. Mitä ravintola-ala ja tapahtuma-ala voivat parhaimmillaan olla vuonna 2025? Todennäköisesti ruuan kuljetus lisääntyy edelleen etätyön vuoksi ja aiheuttaa muutosta ravintoloissa. Tapahtumapuolella kun kaikki avautuu, voi tapahtumatarjontaa olla viikonloppuihin liikaa. Myös muutaman vuoden tyhjyys rajoituksien johdosta arveluttaa: miten asiakkaat palaavat viettämään aikaansa? Lähteekö nuoriso useamman vuoden peruuntumisten jälkeen samalla tavalla tapahtumiin ja ravintoloihin? Se selviää sitten aikanaan. Usko on kova siihen, että ihmisillä on tilanteen palauduttua edelleen halua nauttia tapahtumista ja ravintolavierailusta tämänkin jälkeen.

3. Mitkä tärkeimmät opit poimit mukaan korona-ajasta tulevaisuuteen? Kannattaa luottaa omaan tekemiseen, eikä lähteä poukkoilemaan. Kannattaa ottaa asioista parhaansa mukaan selvää ja investoida mahdollisuuksien mukaan tulevaisuuteen. Täytyy olla ketterä ja reagoida nopeasti asioihin.

4. Isoimmat onnistumiset viimeisen puolen vuoden aikana? Pikkujoulukausi saatiin melkein vedettyä maaliin ilman isompia rajoituksia. Tällä saatiin paikattua menetettyä myyntiä jonkin verran.

5. Mitä uutta lupaat tehdä ja toteuttaa vuoteen 2025 mennessä? Omassa elämässä toivottavasti saamme kehitettyä omaa liiketoimintaa ja luotua samalla uusia työpaikkoja ravintola-alalle. Samalla yritämme kehittää alaa eteenpäin ja saada koulutuksen kautta uusia hyviä tekijöitä alalle.

Henna Nykänen

Henna Nykänen opiskelee hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoa Haaga-Helian amk:ssa. KUVA Haastateltavan oma arkisto.

1. Mikä ravintola- tai tapahtuma-alan toimija on mielestäsi onnistunut korona-aikana tekemisessään yli muiden? Miten? Ensimmäisenä tulee mieleen Henri Alén, joka on kehitellyt erilaisia tapoja jatkaa ravintolatoimintaa suluista huolimatta. Tästä hyvänä esimerkkinä kotona valmistettavat illalliskassit sekä ruokatoimitukset lähimpään hotelliin. Hän myös ottaa asioihin kantaa, mikä on tärkeää ravintola-alan kannalta. 

2. Mitä ravintola-ala voi parhaimmillaan olla vuonna 2025? Entä ravintola-alan opiskelu? Ravintola-ala vuonna 2025 tulee varmasti olemaan täynnä erilaisia kokemuksia sekä makumaailmoiltaan että palvelultaan. Korona on laittanut ravintoloitsijat kehittämään uutta ja tämä kehitys tulee varmasti näkymään tulevaisuudessa suuresti. Parhaimmillaan ravintola-alan opiskelu vuonna 2025 olisi vielä käytännönläheisempää ja alaa käsiteltäisiin vielä monipuolisemmin (koronasta oppineina esim. kriisitilanteita ja uuden kehittämistä). Tärkeintä olisi saada oppia ravintola-alan rautaisilta ammattilaisilta niin ammattikouluissa kuin ammattikorkeakouluissakin. Pidän tärkeänä kontaktoitumista alan osaajien kanssa, mikä on ollut nyt haastavaa etäelämässä. Toivon, että tätä päästään harjoittamaan enemmän tulevaisuudessa.

3. Mitkä tärkeimmät opit poimit mukaan korona-ajasta tulevaisuuteen? Korona-ajasta oppineena aion tulevana alan ammattilaisena muistaa ennakoida asioita ja pitää ovet auki uusille ideoille.

4. Ravintola-alan ìsoimmat onnistumiset viimeisen puolen vuoden aikana? Sopeutuminen ja nopea reagointi koronapassin käyttöön.

5. Mitä uutta lupaat tehdä ja toteuttaa vuoteen 2025 mennessä? Lupaan valmistua ajallaan ja löytää oikeanlaisen polun unelmien työpaikan saavuttamiseksi.

Riikka Akkanen

Riikka Akkanen opiskelee hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoa Haaga-Helian amk:ssa. KUVA Haastateltavan oma arkisto.

1. Mikä ravintola- tai tapahtuma-alan toimija on mielestäsi onnistunut korona-aikana tekemisessään yli muiden? Miten?  Sosiaalisessa mediassa tuli vuoden 2020 lopussa vastaan Sami Hakamäki, joka oli juuri perustanut oman yrityksensä. Hän on mahdollistanut upeita illallisia ja erilaisia elämyksiä ihmisille silloin kun ravintolat ovat olleet kiinni. Hän tarjoaa esimerkiksi elämysruokailuja ja Kokki kotiin -palvelua, joka sisältää ruuan valmistusvälineet, astiat, viinit ja kaiken mitä ruokailuun kuuluu. Menu on mahdollista saada 3–6 ruokalajilla.

2. Mitä ravintola-ala voi parhaimmillaan olla vuonna 2025? Entä ravintola-alan opiskelu? Teknologia tulee varmasti näkymään Suomessakin myös ravintoloissa entistä enemmän, sekä ruuanlaitossa että salin puolella. Opiskelu ravintola-alalla vuonna 2025 tulee olemaan varmasti vielä enemmän työelämäpainotteista: työelämän tarve alan tekijöille tulee kasvamaan pandemian hellittäessä, ja vierailevia luennoitsijoita on mahdollista saada paremmin kursseille mukaan. Myös vierailut yrityksissä toivottavasti lisääntyvät huimasti, jolloin opiskelijoilla on mahdollisuus saada jalkaa oven väliin paremmin. Vaikka etäluennot ovat välillä ihan kivoja, yhteisöllisyys ja verkostoituminen jää kuitenkin todella vähälle. Siksi olisi tärkeää päästä kampukselle luennoille. 

3. Mitkä tärkeimmät opit poimit mukaan korona-ajasta tulevaisuuteen? Parempi valmistautuminen yllättäviin itsestä riippumattomiin tilanteisiin, etätyöskentelyn aikataulutus ja stressinhallinta.

4. Ravintola-alan ìsoimmat onnistumiset viimeisen puolen vuoden aikana? Isoin onnistuminen on mielestäni mitattavissa jokaisen ravintola-alan yrityksen omissa tavoitteissa. 

5. Mitä uutta lupaat tehdä ja toteuttaa vuoteen 2025 mennessä? Valmistuminen ajallaan, toimia alalla itselleni mieluisassa työtehtävässä, kuitenkin hyvin erityyppisessä kuin nykyään (osa-aikainen ravintolakokki).


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker