PRO-gaala

Tässä on vuoden 2022 PRO-tuomaristo! Mukana uusia kasvoja

Uusille PRO-tuomareille edessä oleva gaala-aika on jännittävä. He ovat saattaneet kuulla huhuja tehtävän vaativuudesta: 600-sivuisen tuomarointipaketin läpikäymiseen on varattava useampi päivä.

Kutsu PRO-tuomaristoon on kunnia, toteaa We Are Groupin toimitusjohtaja Anders Westerholm. Häntä lämmittää pitkäjänteisen työn saama huomio.

Anders Westerholm. KUVA Mika Levälampi

”Arvostan syyskuussa 2021 saamaamme PRO Yrittäjä -palkintoa erittäin paljon. Se antoi ener­giaa keskellä pandemiaa. On kunnia päästä nyt tuomaroimaan. Roolini tuomarina on nostaa yrittäjänäkökulmaa, kuten teen muillakin saroilla. Alan tulevaisuuden kannalta kyse on tärkeästä roolista”, Westerholm toteaa.

Odotus tiivistyy tuomarointipakettia odotellessa.

”Tulee todella mielenkiintoista nähdä, minkälaisia arjen sankareita ehdokkaina taas on. Erityisesti nyt kun alaamme on kuritettu ja työvoimapula on fakta, finalistien harteilla on paljon vastuuta toivon ja tulevaisuuden elämysten tuottajina.”

PRO Ammattikeittiön tuotekehittäjä -palkinnon 2021 pokannut Nina Lyytinen Juvenes Oy:stä toteaa, että on upeaa päästä tuomaroimaan ja palkitsemaan alan parhaita PRO-gaalan 20-vuotisjuhlavuotena.

”Tunnustusten jako on erityisen tärkeää myös kahden viime vuoden jälkeen kannustuksena koko tälle alalle”, Lyytinen sanoo.

Nina Lyytinen. KUVA Mika Levälampi

Compass Groupin vt. liiketoimintajohtaja ja strategisista kumppanuuksista vastaava Kristiina Ramirez toteaa, että PRO-palkinnoilla on vahva arvolataus osaajien keskuudessa.

”Palkitseminen tukee ravintola-alalle mieli­vien ja alalla jo työskentelevien imua alalle”, Ramirez sanoo.

Kohtele opiskelijaa kuin myyntihenkilö

Tuomaroinnilta Westerholm odottaa ennen kaikkea verkostoitumista, kuten muutkin mukaan kutsutut tuomarit.

”Työvoima- ja osaajapula on valtava pandemian jälkeen, joten meidän pitää käyttää kaikki mahdollisuudet nostaa esiin huipputekijöitä ja antaa heille kannustusta. Siinä mielessä juhla­vuoden PRO-gaala on kaikkien aikojen tärkein. On tärkeää, että saamme pidettyä osaajat alalla ja houkuteltua heidän esimerkillään uusia, tulevia voittajia alalle. Nämä ovat ne tyypit, jotka arjessa eniten vaikuttavat siihen, millaista ravintolatyö on”, Westerholm summaa.

PRO Opettaja 2021 Tero Laukkanen Stadin Ammattiopistosta nostaa esiin saman asian, mutta laajentaa vastuuta: kun halutaan sitouttaa opiskelijat ja työntekijät alalle, jokainen ravintola-alan ihminen on avainroolissa.

Tero Laukkanen. KUVA Mika Levälampi

”Kohdelkaa harjoitteluun tulevaa opiskelijaa kuin olisitte myynti- ja markkinointityössä. Te näytätte omalla esimerkillänne, onko työ ihanaa vai hirveää”, Laukkanen vinkkaa.

Finalisteilta Laukkanen odottaa aitoutta.

”Tärkeintä joka kategoriassa on, että tekee työtä rakkaudesta lajiin. Intohimo ja rakkaus työtä kohtaan, uuden luominen, innovatiivinen ote, taistelu tuulimyllyjä vastaan, mutta ennen kaikkea: olkaa aitoja, uskokaa siihen, mitä teette! Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan.”

LUE MYÖS: Tero Laukkanen leimattiin tyhmäksi ja häiriköksi – nyt hän kertoo, miten nuorta työntekijää kannattaa kohdella

Nina Lyytinen pyrkii tuomaan tuomaristoon laaja-alaista näkemystä eri liiketoiminta-alueista tuotekehityspainotuksella. Häntä kiehtovat finalistien tausta ja urapolku sekä asenne ja intohimo alaa kohtaan.

”Odotan finalisteilta myös innovatiivisia, rohkeita ja uudenlaisia ajatuksia laatikon ulkopuolelta”, Lyytinen summaa.

Paukkuja alan houkuttelevuuteen

Suomen Keittiömestareiden puheenjohtaja Markku Ojala toteaa, että PRO-gaala on alalle arvoa antava tapahtuma, jossa palkitaan myös puurtajia, jotka eivät ole näkyvillä.

”Tarkastelen sitä, miten finalistit ovat spesiaaliaikana toimineet ja selviytyneet; kiinnitän huomiota työhistoriaan, mutta myös siihen, miten ehdokas tuo alaa esille ja miten innovatiivisesti on toiminut haastavana aikana”, Ojala sanoo.

Markku Ojala. KUVA Johannes Wilenius

Finalisteilta odotetaan ennen kaikkea kykyä toimia alan hyväksi omaa tonttiaan laajemminkin. Kristiina Ramirez toteaa, että heistä jokaisella on oman työnsä kautta näköalapaikka ravintola-alalle.

La Torrefazionen operatiivista päällikköä Karoliina Pelanderia ilahduttaa, että PRO-finalistit edustavat kattavasti koko maata ja ravintola-alan eri osa-alueita. Mukana ovat laajasti ravintola-alan toimijat, ja tyypillisesti tuomarit ovat tehneet kovatasoisia, perusteltuja valintoja.

”Etenkin viimeisen kahden vuoden aikana on korostunut se, että onnistuu luomaan yhteisöllisyyttä. Töissä puhalletaan yhteen hiileen. Arvioin finalisteissa sitä, miten he ovat onnistuneet luomaan positiivisia kokemuksia, olemaan lannistumatta tai kaatuessaan nousemaan ylös. Positiivisuus on eteenpäin vievä voima”, Pelander sanoo.

Westerholmin ääni menee toimijoille, jotka pystyvät esimerkillään jatkamaan alan kehittämistä seuraavat kymmenen vuotta.

”Johtotähteni arvioinnissa on, mikä on finalistin mahdollisuus tehdä parempaa ravintola-alaa Suomeen. Katson valinnoissa eteenpäin, koska nyt on tartuttava kaikkiin mahdollisuuksiin, jotka mahdollistavat herkullisen tulevaisuuden”, Westerholm sanoo.

Myös Pelander arvostaa sitä, miten ehdokkaat toimivat alan puolestapuhujina ja kouluttavat uusia ihmisiä.

”Nyt kun alalle hakeutuu ihmisiä entistä vähäisemmällä kokemuksella, on tärkeää, että jokainen aidosti pistää paukkuja perehdytykseen, työssä viihtymiseen ja siihen, että teemme yhdessä tästä alasta houkuttelevan koronan jälkeenkin”, Pelander sanoo.

Takaisin nosteeseen

PRO-gaala 2021, joka järjestyi viivästysten jälkeen, oli Anders Westerholmin mukaan korona-ajan paras tapahtuma.

”Juhlissa oli ihana tunnelma, kaikki järjestelyt vimosen päälle. PRO-gaala oli vahva voimannäyttö siitä, mihin meidän alamme pystyy, ja olen todella innoissani menossa seuraavaan juhlaan”, Westerholm hehkuttaa.

Karoliina Pelander on tyytyväinen sekä tuomarointitehtävästä että juhlan mahdollisuudesta.

”Kuluneen kahden vuoden jälkeen olen innoissani, että pääsee mukaan tällaiseen. Tämä on parasta meidän alaa, päästä juhlimaan tunnustuksen ansaitsevia tekijöitä, superhienoa!”

Markku Ojala toivoo, että suomalainen ruokakulttuuri pääsisi takaisin nousujohteiselle uralle, jolla se jo pitkään oli ennen pandemiaa.

”Pohjoismainen keittiö on haluttu kansainvälisesti. Etenkin kilpailupuolella huomaa, että vahvimmat kilpailumaat tulevat Pohjoismaista, meillä on puhtaat raaka-aineet ja luonto, mistä ammentaa niitä”, Ojala sanoo toivoen suuntauksen jatkuvan.

Hänen lääkkeensä alan yhä pahenevan työvoimapulan korjaamiseksi on panostus koulutukseen.

”Meidän pitää kertoa, miten hieno tämä ala on – on vain taivas rajana, voi lähteä ulkomaille tai löytää mielenkiintoisen työpaikan, jossa on mahdollisuus kehittyä”, Ojala summaa.

Sisulla loikka eteenpäin

Compass Groupin Ramirez kertoo, että maailmanlaajuiselle yritykselle on ensiarvoisen tärkeää pitää osaajat alalla ja houkutella uusia osaajia.

”Aina ei uuden työntekijän tarvitse olla ammattilainen aloittaessaan, vaan matkan varrella on mahdollista oppia. Houkuttelemme nuorisoa esimerkiksi TET-jakson kautta alan pariin. Haluamme luoda mahdollisuuksia työskennellä joustavasti ja oppia meillä. Ravintola-alalla oppii paljon hyödyllisiä taitoja, jotka noteerataan cv:ssä. Teemme jatkossa entistä enemmän yhteistyötä oppilaitosten kanssa – näytämme, että tämä on hyvää duunia”, Ramirez toteaa.

Westerholm harmittelee sitä, miten ravintola-alaa on kohdeltu pandemian aikana.

”Tuntuu, että alaa ei arvosteta. Pitää muistaa, miten tärkeä henkireikä olemme kuluttajille. Vaikka perusteettomat rajoitustoimet ovat syöneet alan toimijoiden uskoa tulevaan, on kuluttajien arvostus meitä kohtaan korkeammalla kuin koskaan. Oikein luotsaamalla meillä on mahdollisuus nostaa ravintola-alan arvostusta, mutta jos epäonnistumme, voimme menettää sukupolven tai pari”, Westerholm sanoo.

Westerholmin mielestä kaikki lähtee alan tekijöiden sisäisestä yrittäjyydestä.

”On meistä kiinni, että Suomen ja Helsingin maine ruokamatkailukohteena kasvaisi sellaiseksi, mitä on tavoiteltu. Jos lopputulema on loikka eteenpäin, se on meidän alan tekijöiden sisun ansiota”, Westerholm sanoo.

Pelander uskoo, että alalla palataan nopeasti takaisin lähtötilanteeseen. Myös hän on huomannut, miten paljon kaivataan yhteisiä hetkiä.

”Kaunis tila, hyvä palvelu, hyvä ruoka ja juoma – koko paketin merkitys korostuu. Kun pitkästä aikaa mennään, ei haluta mihinkään puoliksi tehtyihin juttuihin”, Pelander toteaa.

Aromin järjestämä PRO-gaala nostaa ammattikeittiöiden ja ravintoloiden parhaat ammattilaiset esiin. Yhdessä kohotamme koko alan arvostusta. PRO-gaalan 20-vuotisjuhlaa vietetään Helsingin Messukeskuksessa 21.4.2022.

Lipunmyynti on nyt käynnissä. Siirry tästä linkistä PRO-gaalan lippukauppaan

LUE MYÖS: Tässä he ovat: vuoden 2022 PRO-finalistit!


PRO-tuomaristo 2022

Mikko Paukkonen, Kesko, puheenjohtaja

Anu Arolaakso, Savon ammattiopisto

Greta Grönholm, FBSK ry (Suomen Baarimestarien ja Kannattajien kerho)

Harri Havia, SOK

Kristian Helanne, Restel

Joonas Keskinen, Ravintolakolmio

Tero Laukkanen, Stadin ammattiopisto

Nina Lyytinen, Juvenes

Marjaana Manninen, Opetushallitus

Heidi Mäkinen, Suomen Sommelierit ry

Markku Ojala, Suomen Keittiömestarit ry

Karoliina Pelander, La Torrefazione

Kristiina Ramirez, Compass Group

Antti Raunio, Night People Group

Petri Salminen, ISS

Stefan Sjöblom, Hovimestarien kilta

Anders Westerholm, We Are Group


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi