Vastuullisuus

Nämä ovat asiakkaiden 5 tärkeintä vaatimusta ravintoloiden vastuullisuudesta

K-ryhmän trendikatsauksen mukaan yhä useampaa kiinnostaa monipuolinen syöminen. Korona sai suomalaisten huomion kiinnittymään hyvinvointiin ja sitä kautta arkiruokaan. K-ryhmän marraskuussa julkaiseman kuluttajakyselyn mukaan jopa 54 prosenttia edelläkävijäkuluttajista uskoo noudattavansa arjessaan entistä monipuolisempaa ruokavaliota.

Hyvinvointiin satsaaminen näkyy alkoholittomien juomien ja marjojen hyvänä myynnin kehityksenä. Kana on kasvattanut suosiotaan kevyempänä vaihtoehtona, ja kasviksia ostetaan enemmän.

Samalla nousevat suomalaisen ruoan ja pientuottajien tuotteiden sekä lähiruoan arvostus. Sesonkiruokaa valitaan kaupoissa etenkin sen edullisemman hinnan vuoksi. Myös maailman maut ovat voimakkaassa kasvussa.

”Vastuullisuus ei välttämättä kiinnosta asiakasta merkittävästi ostopäätösten teossa, mutta se alkaa olla pakollinen asia yrityksille. On hyvä, että se pakottaa yritykset miettimään vastuullisia ratkaisuja esimerkiksi hävikin, lajittelun ja työntekijöiden hyvinvoinnin suhteen. Yritysten on oltava asioista perillä, vaikka asiakas ei aina olisi”, sanoo ravintoloitsija Henri Alén.

Miltä maistuu 3D-printattu lohi? Lue linkin takaa Henri Alénin näkemys tulevaisuuden vaihtoehtoproteiinien noususta ja neljä muuttuvan maailman ruokatärppiä biotekniikan tohtori Lauri Reuterilta.

Asiakkaiden 5 tärkeintä vastuullisuusvaatimusta

 • 95 % odottaa, että ravintola maksaa verot ja muut velvoitteet asianmukaisesti.
 • 94 % pitää tärkeänä työntekijöiden hyvien työolojen huomioimista.
 • 91 % pitää vastuullisimpina raaka-aineina sesonginmukaisia kotimaisia raaka-aineita.
 • 87 % pitää tärkeänä, että ravintola kertoo läpinäkyvästi käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä.
 • 87 % pitää asianmukaista lajittelua ja jätehuoltoa tärkeänä.

Lähde: Suomalaisten odotukset ravintoloiden vastuullisuudelle ‑kyselytutkimus, Kespro 11/2021


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi