Aromi
SUOSITTELEMME: Keittiöammattilaisten voimahahmo Marjo Niskanen säkenöi Linnan juhlissa – korvakoruissa kunnianosoitus työpaikkaa kohtaan
SUOSITTELEMME: Savolaisherkku muuntautui stadilaiseksi versioksi – Avec esittelee Tuomaan markkinoiden kiinnostavimmat ruuat ja juomat
SUOSITTELEMME: Avec on ruuan, juoman ja tapahtumien ammattilaisten oma media – näin se sinua palvelee
Reseptit

Mahtavia reseptejä kesään: pehtoorin salaatti, vihervoimainen jäätelö, lehtikaalicollins…

Ammattilaisen ottein

”Salaatit säilyvät rapeina kesälläkin, kun revit tai leikkaat salaatinlehdet pienemmiksi vasta tarpeen mukaan ja sekoitat salaatin mahdollisimman hellävaroen.

Valmiiksi leikatut yrtit kannattaa säilyttää omassa rasiassaan ja ruukulliset yrtit ja salaatit omassa suojapussissaan. Kylmälle herkkää basilikaa ja sitruunamelissaa lukuun ottamatta oikea säilytyspaikka on kasviskylmiön alle kuuden asteen lämpötila. Ruukkusalaatit säilyvät hyvinä noin viikon ja ruukkuyrtit, lajikkeesta riippuen, 5–9 päivää. Huolehdi koko säilytyksen ajan ruukkujen juurien kosteudesta ja säilytä salaatit erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaatista.

Kotimaisia puhtaasti kasvaneita yrttejä ja salaatteja ei tarvitse välttämättä pestä. Toisaalta uuvahtaneen salaatin saa jälleen rapeaksi kylmällä jääkylvyllä. Upota irtonaiset salaatinlehdet jääpaloilla ja vedellä täytettyyn GN-vuokaan, jolloin salaatti imee itseensä vettä ja rapeutuu. Paras lopputulos syntyy, kun salaatit kylvetetään jäissä edellisenä päivänä ennen tarjoilua, kuivataan ja säilytetään yön yli suojattuna kylmiössä.

Kun rakennat salaattipohjia, valitse salaatteja, jotka tasapainottavat ja täydentävät toistensa makuja, rakenteita ja värejä. Yhdistä siis rapeaa ja pehmeää, vaaleaa ja tummaa sekä pähkinäistä ja pippurista. Ruukkulehtikaalista voi jopa soseuttaa kauniin värisen pohjan raikkaille kesäisille juomille. Yrttejä, kuten minttua, voi pakastaa jääpalojen sisään. Ruukkuyrteistä saa myös näyttäviä kesäisiä pöytäkoristeita, joista ruokailijat voivat halutessaan napsia tuoreita lehtiä annoksiinsa.”


Vesikrassi-juustosalaatti
RESEPTIT JA KUVAT Järvikylä

Kesäinen pehtoorin salaatti

10 annosta

4 kpl Pehtoorin salaattia

2 ruukkua (50 g) vesikrassia

250 g mansikoita

Lisäksi

noin 10 kpl viikunoita

250 g ilmakuivattua kinkkua

400 g briejuustoa (tai muuta juustoa)

yrttiöljyä tai vinaigrettea

  1. Kokoa salaatti kerroksittain tarjoiluastiaan.
  2. Mausta haluamallasi yrttiöljyllä tai vinaigretella.

Vinkki! Salaatinlehtien sekaan kannattaa aina rouhaista ripaus suolaa. Se nostaa salaatin maun esiin.

Wasabi-rucolatahna
RESEPTIT JA KUVAT Järvikylä

Salvia-lehtipersiljatahna

10 annosta

1 ruukku (30 g) salviaa

1 ruukku (30 g) lehtipersiljaa tai persiljaa

25 g öljyä

400 g maustamatonta tuorejuustoa

5 g suolaa

4 g sokeria

  1. Silppua yrtit ja lisää sekaan öljy. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä.
  2. Lisää joukkoon tuorejuusto, suola ja sokeri. Anna maustua mielellään yön yli.
  3. Nauti leivän kanssa tai tarjoa pihvin, kanan tai paistetun kalan lisukkeena.

Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa muutakin yrttiä tai hyödyntää tahnaan hävikkiin jäämässä olevat yrtit.

Mausteöljy vartaille
RESEPTIT JA KUVAT Järvikylä

Yrttiöljy vartaille ja marinointiin

10 annosta

4 dl rypsi- tai oliiviöljyä

1 dl chilikastiketta

2 rkl hunajaa

20 g tuoretta timjamia

20 g tuoretta meiramia

20 g tuoretta oreganoa

10 g tuoretta ranskalaista rakuunaa

6 valkosipulin kynttä

2 rkl soijakastiketta

rouhittua mustapippuria

  1. Hienonna yrtit ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Anna maun tasaantua puoli tuntia.
  2. Käytä marinointiin taikka sivele pihvejä tai vartaita kypsymisen aikana mausteöljyllä.

Vinkki! Mausteöljy sopii täydellisesti myös kasvisten marinointiin.

Matcha-jäätelö
RESEPTIT JA KUVAT Järvikylä

Vihervoimainen jäätelö

10 annosta

2 l vaniljajäätelöä

1 ruukku thaibasilikaa tai 30 g Aasian minttua

88 g juoksevaa hunajaa

10 g matcha-jauhetta

  1. Hienonna yrtit ja sekoita ne hunajan ja matcha-jauheen kanssa vaniljajäätelömassaan.
  2. Pakasta ennen tarjoilua.

Vinkki! Tarjoile jälkiruokalisukkeena tuoreiden marjojen kanssa.

Lehtikaali Collins
RESEPTIT JA KUVAT Järvikylä

Lehtikaalicollins

1 annos

4 cl giniä

2 cl tuorepuristettua sitruunamehua

1 cl sokerisiirappia (1 osa sokeria, 1 osa vettä)

15 g lehtikaalia

maun mukaan inkivääriolutta tai soodavettä

Lisäksi

jääpaloja ja sitruunankuori

  1. Tee haluamasi määrä collinsin pohjaa valmiiksi. Mittaa kaikki ainekset, paitsi inkivääriolut, tehosekoittimen kannuun ja soseuta tasaiseksi. Varo kuumentamasta juomaa.
  2. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi runsaasti jäitä sisältävään cocktail-ravistimeen. Ravista juomaa huolellisesti noin 10–15 sekuntia.
  3. Kaada juoma jäillä täytettyyn (korkeaan) lasiin. Jätä tilaa inkiväärioluelle. Viimeistele juoma lorauksella inkivääriolutta ja koristele sitruunan kuorella.

Vinkki! Viimeistele juoma halutessasi jääpalalla, jonka sisään olet jäädyttänyt sitruunan kuorta tai vaikkapa rosmariinin- tai timjaminoksan.

Henna Vainio-Roodt
Henna Vainio-Roodt. KUVA Järvikylä

Henna Vainio-Roodt

  • Töissä Järvikylän yrttien tuotepäällikkö Famifarm oy:ssä
  • Vapaalla Nauttii hyvästä ruuasta hyvässä seurassa
  • Keittiössä Improvisoi usein ja inspiroituu uudesta
  • Motto Mennään fiiliksen mukaan

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja 100% hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi