Ravintolaterassi

Helsinkiin ei yhtä jättiterassia, mutta pienempiä tulee – pulmana vesi, viemäröinti, vessat ja sähkö

Helsinkiin suunniteltiin täksi kesäksi jättiterassia Hietalahden torille, mutta sopivaa operaattoria tai operaattoreita ei löytynyt. Jättiterassin sijasta Helsinkiin nousee useampia pienempiä yhteisterasseja.

”Esimerkiksi Töölön torille ja Havis Amandan aukiolle tulee ensi kesäksi terassitoimintaa lähialueiden ravintoloitsijoiden toimesta. Myös Hietalahden torista tulee mahdollisesti kesäinen ravintolakeidas, mutta hieman pienemmässä mittakaavassa kuin alun perin oli ajateltu. Torialueelle on tarkoitus toteuttaa Hietalahden kauppahallin ravintoloitsijoiden yhteinen kesäterassi, johon kirppistoimintakin mahtuisi mukaan”, Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer kertoo.

Kaupungin omistama Helsingin Kaupunkitilat Oy tuotti jättiterassit vuonna 2020 Senaatintorilla ja vuonna 2021 Kasarmitorilla. Täksi kesäksi konseptia yritettiin muuttaa enemmän yrittäjävetoiseksi, mutta sopivaa mallia ei löytynyt.

Jättiterassien haaste on torialueiden hankala infrastruktuuri. Esimerkiksi juoksevan veden, viemäröintien, sähköjen ja vessojen puute aiheuttaa toiminnan järjestämiselle suuria kustannuksia. Myös pysyvyyttä ja pidemmän aikavälin suunnitelmia kaivataan investointien takeeksi. Helsingin Kaupunkitilat Oy:n Peggy Bauer toivoo, että jättiterassille voitaisiin osoittaa jatkossa sopiva paikka vaikkapa aina seuraavaksi viideksi vuodeksi kerrallaan.

”Torit ovat kaupungin paraatipaikkoja ja niihin liittyvien hankkeiden toteutukset on suunniteltava tyylikkäästi ja alueiden erityispiirteitä ja historiaa kunnioittaen. Terassialueet voivat hyvällä ja huolellisella toteutuksella luoda aivan uutta elinvoimaa sellaisiinkin tiloihin kaupungissa, jotka aiemmin ovat ehkä jääneet vähälle huomiolle. Yhteisterassit ovat myös oiva keino nostaa esiin ja kehittää helsinkiläistä ruokakulttuuria”, Bauer sanoo.

Helsingin Kaupunkitilat Oy (ent. Helsingin Leijona Oy ja Tukkutori) on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, jonka toimialana on vuokraamiensa tilojen ja alueiden kehittäminen. Yhtiön tehtävänä on kasvattaa Helsingin profiilia vetovoimaisemmaksi ja kilpailukykyisemmäksi muun muassa kaupunki- ja ruokakulttuuria ja tori- ja kauppahallitoimintaa kehittämällä.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi